Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bromované a jodované vedlejší produkty dezinfekce
Bednář, Jiří ; Načeradská, Jana (vedoucí práce) ; Kopecká, Ivana (oponent)
Reakcí dezinfekčního činidla s přírodními organickými látkami v přítomnosti bromidů a jodidů v surové vodě určené jako zdroj vody pitné vznikají bromované (Br-DBPs) a jodované vedlejší produkty dezinfekce (I-DBPs) vody. Ty bývají více cytotoxické a genotoxické než jejich chlorované analogy. Dostupných informací o těchto produktech je však v porovnání s těmi chlorovanými málo. Cílem této práce proto bylo poskytnout přehled o přírodních a antropogenních zdrojích látek obsahujících brom a jód, určit jejich vliv na vznik bromovaných a jodovaných vedlejších produktů dezinfekce a srovnat jejich cytotoxicitu a genotoxicitu s chlorovanými produkty. Bylo zjištěno, že zvyšující se intruze mořské vody do podzemního zdroje vody pitné zvyšuje koncentrace Br-DBPs a I-DBPs až v řádu tisíců procent. Z materiálu vodovodního potrubí se může uvolňovat řada látek v závislosti na daném materiálu. Mezi tyto látky patří např. tenorit a měďnatý kation uvolňované z měděného potrubí, železitý kation uvolněný z litinového a ocelového potrubí a bromidy a rozpuštěný organický uhlík (DOC), které se uvolňují z plastového potrubí. Všechny tyto korozní produkty přispívají k navyšování koncentrací DBPs v rozvodné síti. Mořská voda i vodovodní potrubí přímo ovlivňují pitnou vodu. Existuje však řada antropogenních zdrojů látek obsahujících...
Optimalizace provozu chloraminace v závislosti na kvalitě surové vody a nastavení provozních podmínek úpravny vody
Švec, Pavel ; Látal,, Milan (oponent) ; Dolejš, Petr (vedoucí práce)
Při úpravě surové vody na vodu pitnou je nejtěžší krok ošetření vody tak, aby se ke spotřebiteli dostala v nezměněné kvalitě a hlavně hygienicky nezávadná. K hygienickému zabezpečení se používá chlor v dávkách smrtelných pro mikroorganizmy, aby nedocházelo k jejich rozvoji v potrubí. Moderní způsob zabezpečení pitné vody se nazývá chloraminace. Pomocí amonných solí dochází k postupnému uvolňování chloru, a tak nejsou zapotřebí velké jednorázové dávky chloru, které způsobovali tvorbu THM a jiných nebezpečných látek pro lidsky organizmus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.